Nostamme maa-artisokkaa syksyllä lokakuun tienoilla ennen talven tuloa ja talvehtineet kasvustot huhti-toukokuussa keleistä riippuen.
Maa-artisokkaa 0,5kg (hinta 4 €) ja 1 kg (hinta 8 €) pakkauksissa. Isommat erät sopimuksen mukaan.
Tuotteet noudettavissa suoraan tuottajalta, toimitukset sopimuksen mukaan myös postitse.
Myös maa-artisokkasipsejä naposteltavaksi, 40g pikkurasia 3€ ja 125 g pahvirasia 8,50€.
Maa-artisokka raakana on lähes mauton. Kypsien maa-artisokkien makeus on peräisin inuliinista, joka ei vaadi insuliinia hajotakseen. Maa-artisokka sopiikin siis hyvin myös diabeetikkojen ravinnoksi.
Maa-artisokkaa käytetään useimmiten sosekeitoissa. Kokeile sitä maustamaan perinteistä perunamuusia - jo pienikin määrä maa-artisokkaa antaa muusille juhlavan maun, ja se sopii muusiin myös porkkanan kera. Maa-artisokka on myös herkkua viipaloituna ja voissa pannulla paistettuna, vain suola mausteenaan ja se antaa erinomaisen maun liha-, kala- ja kasvisliemien mausteena. Siitä voi myös uppopaistaa sipsejä.
Vinkki viherpeukaloille:
Jos haluat kokeilla maa-artisokan kasvatusta, kannattaa käyttää muhkuraista mukulaa. Istutus aikaisin keväällä heti kun maa on muokkauskunnossa tai myös syksyistutus on mahdollinen. Maa-artisokka on rotevakasvuinen, reilusti yli 2 metriä korkeaksi kasvava, perunan tapaan viljeltävä kasvi, joka tuottaa runsaan mukulasadon. Mukulat muodostuvat vasta kukintavaiheessa; varhaissatoa ei voi nostaa.
Varoituksen sana: maa-artisokkaa on hankala saada hävitettyä maasta, kun sen kerran istuttaa. Se lähtee kasvuun pienistä maavarren palasistakin, vaikka varsinaiset mukulat olisi kerätty syötäväksi.
Lisätietoa maa-artisokasta: |
|
|
|